Waarom eet mijn paard mest?

  • door

“Mijn merrie krijgt 2 soorten hooi en 1,5 schep Fibra. Ze is enorm opgeknapt maar sinds 2 a 3 dagen eet ze haar mest…. Geef ik haar teveel of heeft ze dan toch nog iets te kort? I.”

Fijn om te lezen dat jouw merrie is opgeknapt!

Betreft het mest eten moeten we een aantal dingen controleren. Er kunnen een aantal verschillende oorzaken zijn. Als eerste kunnen paarden dat gaan doen voor buikvulling of uit verveling. Hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard? Een paard heeft minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan droge stof uit ruwvoer. Deze droge stof is belangrijk voor vulling en het gezond houden van het verteringsstelsel en de darmflora.

Stel jouw paard weegt 600 kg heeft ze 9 kg drogestof nodig. Hooi bevat 85% droge stof, daar heeft ze minimaal dus 9 / 0.85 is 10,5 kg van nodig op een dag. Dit is de minimale behoefte van een paard. Onbeperkt eet een paard ongeveer 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof, dat houdt in 17,5 kg hooi per dag voor een paard van 600 kg. Het zou mooi zijn wanneer jouw paard in ieder geval de hele dag over zijn ruwvoer kan doen, dat voorkomt verveling en verzuring van de maag. Voordroog bevat 75% drogestof, daar moet een paard dus meer van hebben om aan de benodigde hoeveelheid droge stof te komen.

Het ruwvoer zorgt uiteraard ook voor het grootste deel van de benodigde vitaminen en mineralen. Stem de hoeveelheid Fibra daar goed op af. Het voedingsadvies vind je onder aan deze pagina. Verder is het belangrijk om te weten dat er in een standaard (gele) voerschep ongeveer 300 gr Fibra gaat, het is erg licht! Jij voert dus ongeveer 450 gr Fibra per dag. Wanneer jouw paard 600 kg weegt heeft ze tussen de 800 gr en 1,8 kg Fibra nodig op een dag, afhankelijk van de kwaliteit ruwvoer die je voert.

Een andere reden om mest te eten kan zijn een vitamine K of B tekort. Dit heeft echter weer alles te maken met een gezonde darmflora en voldoende ruwvoer. Deze vitaminen worden namelijk in de dikke- en blindedarm van het paard aangemaakt. Uiteraard zitten deze vitaminen ook in Fibra maar zijn in aanvullend voer niet zo belangrijk omdat het paard ze dus zelf kan maken.

Als laatste is een mineralen tekort een mogelijke oorzaak. Fibra is afgestemd op het Nederlandse ruwvoer en vult juist dat aan waar het ruwvoer tekort schiet daarbij houden we ook nog eens rekening met een veiligheidsfactor. Echter kan een partij ruwvoer soms zo erg afwijken van het gemiddelde dat het toch een tekort kan opleveren bij een paard. Echter omdat jij al 2 soorten ruwvoervoer voert is die kans vrij klein, je komt daardoor namelijk dichter bij het gemiddelde in de buurt. Heeft jouw paard de beschikking over een liksteen? Wordt die ook gebruikt?

Soms wordt er ook geen reden gevonden van mest eten.

Ik raad je aan eerst goed te kijken naar de hoeveelheid ruwvoer en te zorgen dat jouw paarde de hele dag wat te knabbelen heeft. Meer ruwvoer voeren zorgt voor minder verveling, een gezonder darmflora (goed voor de viatmine B en K voorziening ) maar ook voor meer mineralen!

Mocht meer ruwvoer en de gelegenheid om de gehele dag wat te eten niet de oplossing zijn, raad ik je aan om een kuur Fibra Anti-itch te voeren van 2 maanden.  Eigenlijk is het speciaal ontwikkeld voor paarden met staart- en manen eczeem. De basis is exact gelijk aan de Premium echter zijn er speciale bestanddelen aan toegevoegd die actief afvalstoffen afvoeren. Er zitten ook levende gisten in die de darmflora ondersteunen wat in dit geval kan betekenen dat de benutting van de vitamine B en K beter op orde komt.

Mocht dit alsnog de oplossing niet zijn raad ik je aan om keukenzout zonder jodium bij te geven. Het zout in ruwvoer loopt steeds meer terug, de kans is het grootst dat dit mineraal niet voldoende in het ruwvoer aanwezig is en het paard de eventuele liksteen niet voldoende gebruikt. De hoeveelheid die je bij kan geven is afhankelijk van de hoeveelheid en soort ruwvoer die je voert en hoeveel arbeid je paard levert.

Bron: Fibra-paardenvoeders

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.