De ultieme droom – of – ultimatums

  • door

Is het je ultieme droom om in goed, wederzijdse communicatie en vertrouwen een band met je paard te hebben of, leg je jouw menselijke ultimatums op je paard?! Hoe bewust ben je, als je bij je paard bent. En weet je wat voor invloed jouw lichaamstaal, houding je overbrengt op je paard??

Het is het drukke jachtige leven, jouw bekendheid met ultimatums nastreven in je werk, school en je dagelijkse doen, dat je gauw vergeet dat, als je bij je paard bent dit allemaal thuis te laten….Probeer eens open en eerlijk bij jezelf na te gaan, wanneer ben ik bij mijn paard geweest en had mijn hoofd helemaal leeg….dacht ik niet aan boodschappen, huiswerk, huishouden, de kinderen, je baas, je collega’s, vervelende klanten enzovoort. Of, was je (te) druk met babbelen met anderen op stal en deed je de gangbare, uit automatisme, dingen zoals; de stal doen, poetsen, zadelen opstijgen met een ‘hallo paard, braaf paard’?!

In wekelijkse stappen ga ik uitleggen, met voorbeelden, hoe je deze basisbeginselen kunt leren en toepassen. Je zult verstelt staan van de simpelheid van deze basis. Vooropgesteld dat je beseft en accepteert, dat je met een levend individu bezig bent, dat je paard door, zijn wereld en zijn taal te begrijpen, zijn vertrouwen aan je kan geven en, jouw als zijn leider accepteert.

Zo ontstaat de ultieme droom in samenwerking met je paard, zonder straf, boosheid en dwang. Want, dit zijn de menselijke ultimatums die de meeste (onbewust) het paard opleggen.

Om te beginnen is het nodig helemaal ‘onderaan’ te beginnen. Ook al weet je dit of ken je dit, graag de stappen volgen om te groeien in het besef, het bewust-zijn.

  1. Aanwezig zijn in de kudde
    Een paard is een kudde dier, iedereen die een paard heeft of rijdt weet dit denk ik wel. Ieder dier in de kudde heeft een functie en is nodig, dit is de overleving en veiligheid voor de kudde. De oefening bestaat uit niet meer dan; te zijn in de kudde. Voor elke oefening geldt: geen gehaast, als je nog boodschappen moet doen of iets dergelijks, dan ben je niet met je aandacht bij de oefening/paard, geen mobieltje aan. Wel bij je dragen voor veiligheid. Je plaatst een stoel, niet te zwaar, in de bak of wei. Je neemt een wat langere zweep mee, niet om te slaan want, dan verspil je je vertrouwen bij het paard. De zweep gebruik je enkel als een verlengstuk van je arm. Hiermee geef je jouw intieme ruimte aan wanneer een/het paard te dicht en opdringerig bij je komt. Je zwaait dan als het ware ermee rondom je op een rustige manier. Een paard heeft een persoonlijke ruimte, meestal zo rond 4 – 6 meter rondom het paard, de intieme ruimte ligt tussen de 1-1,5 meter rondom het paard. Ook al gebeurt er niets als je er zit, jouw deelname aan de kudde komt vanzelf en eigenlijk is het er al. Geef dit kans, tijd en ruimte. Tijdens de zit kun je bijvoorbeeld een boek lezen, puzzelen of iets dergelijks. Als het paard(en) teveel in jouw intieme ruimte komt(en), verplaats je de stoel en ga ergens anders zitten. Maak totaal geen contact en zeg niets. Probeer dit voor ongeveer een half uur, langer mag natuurlijk. Voor jouw veiligheid; meld aan iemand dat je met deze oefening bezig bent en spreek een tijd af wanneer je stopt.

Veel plezier!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.