De ultieme droom – of – ultimatums Deel 2

Wat is je ervaring geweest in de ze eerste stap tot lid van de kudde? Heb je bemerkt dat je paard(en) ontspannen was, proesten, snuiven, contact komen maken?

Voor paarden, als socialen dieren, is het noodzakelijk contact te hebben met de kuddegenoten. Dit bevordert hun algehele welzijn. Nu is het zo dat jij als leider uit de bus moet komen en dit via je lichaamstaal leert uiten.

Paarden kijken weg als zij geen contact met het kuddedier op prijs stellen.
Paarden duwen zachtjes tegen elkaar aan voor contact.
Paarden ‘groomen’ elkaar in de verharingstijd of als het ergens jeuk heeft en er zelf niet bij kunnen.
Een moeder zal haar veulen zachtjes ‘groomen’ na de geboorte om het te stimuleren op te staan.
Een moeder zal haar veulen met hoofd, hals naar haar toe halen voor contact.

Al deze handelingen versterken de band onderling. Wij doen hier ook aan mee op onze menselijke wijzen door bv;
– aaien
– poetsen
– medicijnen toedienen
– zadelen
– rijden (het meest intense contact voor het paard)

Dit en de oefeningen zorgen voor een beter wederzijds begrip, zorgt voor een stevigere respectvolle band en ontspanning voor beide waardoor het vertrouwen groeit. Het heeft ook nog een functie om het lichaam van je paard beter te leren kennen. Waar zitten wondjes, dikke benen, eczeem, last vd tanden etc. Een voller bewustzijn in het samenzijn!

2. Contact maken

Stoel weer meenemen en een langere dressuurzweep. Bij het lopen houd je de zweep achter je laag over de grond.

De oefening voor deze keer gaat uit van het in vrijheid contact maken met je paard. Nog steeds heeft het misschien niets of enkel een halster om. Je zit weer in de bak/paddock of weide en op een gegeven moment loop je naar je paard. Houd de persoonlijke ruimte in de gaten van je paard, 5-6 meter, (kan ook groter zijn). Wanneer je paard kijkt maar na een tijdje zijn hoofd wegdraait (voor je in zijn intieme ruimte bent), dan stop je en loop je weg van je paard. Je kunt terug gaan zitten  of rondlopen zonder naar zijn richting te gaan. Op een later tijdstip probeer je het weer. Angstige, terughoudende, verlegen paarden of paarden die je moeilijk kunt ‘pakken’ in de wei kijken vaak weg van je. Maar een dominant paard kan dit ook doen. Geduld en tijd nemen is hierbij noodzakelijk! Het kan zomaar zijn dat het je dag 1 niet lukt, misschien zelfs dag 2 niet. In rust en met geduld en respect voor zijn wil, moet het een keer gaan lukken!
Het wegkijken geeft in paarden(lichaams)taal aan dat je paard geen contact wil op dat moment. Wanneer jij dit respecteert, ontspant het paard.
Loop je naar hem toe en blijft hij je aankijken, stop dan in zijn intieme ruimte en laat aan je hand ruiken. Na dit ruiken (houd het kort en praat nog niet) loop je weer rustig weg. Dit geeft voor hem een kort contact zonder een dwang erachter. Bij het weglopen heb je grote kans dat je paard je gaat volgen of na enige keren proberen.
Je leiderschap is geboren!
Maar misschien heeft deze oefening meerdere keren nodig om je paard jouw leiderschap over te brengen.

Oefen deze oefening meerdere malen om de ‘bezegeling’ van je leiderschap te krijgen. Je houding;  rechte schouders, hoofd omhoog, rustige pas. Daadkracht zonder dwang!

Wanneer deze oefening goed gesetteld is, kun je in plaats van weglopen, blijven staan en je paard gaan ‘groomen’. Dit houdt in; kriebelen, wrijven, krabbelen op plekjes waar je reactie via het lichaam ziet. Je weet wel hoe en waar ;0)

Wanneer jullie deze oefening samen tot een ontspannen einde kunnen brengen, is je missie, ‘luisteren’ naar je paard en respect hebben voor paarden(lichaams)taal al een klein feit.

Succes!!

Volgende keer ga ik het over ‘plaats innemen’ hebben.
Bij vragen mail of bel gerust!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.