Geschikt voer voor het oudere paard

“Kan ik een ouder paard Fibra voeren?” “Is Fibra geschikt voor mijn senior?”

Regelmatig krijg ik daar vragen over. Bij deze een aantal belangrijke punten ten aan zien van het voeren van een oud paard en hoe Fibra kan bijdragen.

Spierverlies

Oudere paarden vallen makkelijker wat terug in gewicht, ze verliezen sneller spieren. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Hiervoor is het belangrijk dat er voldoende kwalitatief goede bouwstoffen in de vorm van eiwitten in het voer zitten. Zowel de luzerne als timothee in Fibra zijn zeer goede eiwit bronnen. Verder zitten er in de vitamine/ mineralen korrel nog extra essentiële aminozuren. Dat zijn bouwstenen van eiwitten die een paard niet zelf kan maken en dus in de voeding moeten zitten!

Slecht gebit

Als 2e krijgen oudere paarden op den duur vaak problemen met hun kiezen en wordt het opnemen van ruwvoer lastiger. Vaak maken ze hier proppen van die weer uit hun mond vallen, ze kunnen het niet goed fijn kauwen. Dat is enorm vervelend, te meer omdat ruwvoer de basis zou moeten zijn in het rantsoen van ieder paard! Fibra bevat gehakseld ruwvoer; luzerne en timothee. Omdat het gehakseld is, hoeft een paard dit minder fijn te kauwen dan hooi of voordroog en kan een ouder paard met gebit problemen het vaak prima opnemen! Heeft jouw paard ook moeite met Fibra maak het dan iets nat, het wordt dan wat zachter en slapper en makkelijker te eten.

Slappe mest

Verder zie je vaak dat oudere paarden, mede omdat ze minder ruwvoer binnen kunnen krijgen, een minder goed werkend verteringsstelsel hebben, de darmen zijn minder actief. Dat is ook het gevaar van slobber voeren aan oudere paarden. Voor slobber hoeven darmen nauwelijks aan de gang en worden ze nog luier. Deze paarden hebben vaak ook erg dunne mest en zijn soms wat winderig. Fibra bevat meer structuur (met name door luzerne, timothee en spelt) dan de meeste ruwvoeders en prikkelt daarmee de darmen zodat deze hun werk blijven doen en het rendement van het voer hoog is!

Pas op met  “ruwvoervervangers”

Sommige producenten claimen een “ruwvoervervanger” in hun assortiment te hebben. Vaak gaat het om producten die qua ruwecelstof, vitamine en mineralen  overeenkomen met ruwvoer maar hooi of voordroog vervangen kunnen ze naar mijn idee niet! Zoals hierboven genoemd heeft een paard juist structuur nodig, lange vezels. Voer jouw oudere paard dus zoveel en zo lang mogelijk geschikt echt ruwvoer. Zo voorkom je verveling, wordt er speeksel geproduceerd wat belangrijk is voor het verteringsstelsel en komt er zoveel mogelijk structuur binnen wat belangrijk is voor het gebit en activatie van de darmen.

Verstoorde darmflora

Oudere paarden hebben meer moeite om de darmflora stabiel te houden. Voor het verteringsstelsel is het het beste dat het rantsoen verdeeld over de dag zo constant mogelijk is. De bacteriën in de darmen passen zich aan aan het voer wat langskomt. Voer je ‘s ochtends bijvoorbeeld voer A en ‘s avonds voer B, moeten de bacteriën zich weer aanpassen aan een andere samenstelling  maar voordat het zich aangepast heeft, komt alweer een voerbeurt met een andere samenstelling. Op die manier wordt het rendement van je voer laag wat juist voor een ouder paard niet wenselijk is. Het voer wordt niet optimaal benut en ontstaat er onbalans in de darmflora. Het verteringsstelsel heeft 10 dagen nodig om zich aan te passen aan een bepaald rantsoen. Kies daarom 1 product wat voldoet aan de bovengenoemde punten en het paard voorziet in alles wat hij nodig heeft naast ruwvoer zoals Fibra en verdeel het over een aantal porties per dag.

Overbodige energie

De meeste oudere paarden leveren minder of geen arbeid. De meeste reguliere paardenvoeders zijn gebaseerd op granen en graan bijproducten, deze leveren dus veel snelle en “heet makende” energie. Deze vorm van energie is uiteraard niet nodig voor oudere paarden. Fibra bevat langzaam vrijkomende energie uit lijnolie en ruwe celstof. Hiermee kan ook het oudere paard prima mee overweg. Energie is ook voor oudere paarden belangrijk om alle lichaamsfuncties op gang te houden, op gewicht te blijven en zich warm te houden. Hoe minder ruwvoer een paard kan eten, hoe meer aangevuld dient te worden. Omdat Fibra heel veilig voer is en voldoet aan alles wat een ouder paard nodig heeft kun je er wanneer nodig ook gerust meer van voeren, tot 1 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag.

Bron: fibra

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.