een mooi stukje geschreven, met dank aan Fibra
Kruiden zijn niet onschuldig!
“Ondanks dat kruiden fantastisch zijn en veel problemen bij paarden kunnen oplossen zijn ze niet onschuldig of onschadelijk!” zegt Jente Driessen van Horsecomplete. Er wordt afgeraden om zomaar zelf te gaan dokteren met kruiden, want je kunt je paard er ook ziek mee maken. Als een paard vol zit met afvalstoffen en je gaat kruiden daarvoor inzetten kun je lichamelijke reacties krijgen, zoals bulten op de huid en dikke benen, maar er zijn ook heftigere reacties en die wil je uiteraard voorkomen. Er zijn ook veel kruiden waar je maar voor korte duur (max 4 a 5 weken) of kleine hoeveelheden van kunt geven, vanwege de krachtige werking, denk aan tijm of salie. Of kruiden die averechts werken wanneer het paard maagproblemen heeft of bij bepaalde ziekten.
Kruiden in paardenvoer
Tegenwoordig wordt er door veel voederfabrikanten kruidenmengsels verkocht of al standaard door het voer gemengd met een vaste samenstelling ter verbetering van de gezondheid van het paard. De meningen in de voedingssector over het gebruik van kruiden op deze manier zijn verdeeld. Kun je wel een lange tijd achter elkaar dezelfde (combinatie) kruiden gebruiken? De ene zegt ja, want de paarden halen eruit wat ze nodig hebben en de andere zegt, absoluut niet! Kruiden mag je maar inzetten voor een periode van maximaal 4 tot 8 weken afhankelijk van het kruid en daarna ermee stoppen. Ook kun je je afvragen of die bepaalde combinatie van kruiden wel geschikt is voor jouw paard?
Gezond of niet?
En dan het gezondheidsaspect. Over bijvoorbeeld knoflook, foenegriek (fenegriek) en zeewier wordt gezegd dat het gezond is en wordt daarom veel verkocht in ruitersportwinkels. Verschillende voedingsdeskundigen zeggen dat deze producten toxisch (giftig)of belastend zijn voor paarden en adviseren deze juist niet te geven. Blijkbaar moeten we ook zelf heel goed nadenken over wat we onze paarden geven en waarom! Lange tijd veel knoflook voeren kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede.
In en om de wei
Buiten de grote verscheidenheid aan gezonde kruiden voor paarden, bestaan er meer dan 100 verschillende soorten kruiden, planten en bomen in Nederland die giftig zijn voor onze paarden. Sint Janskruid is een van de bekendste en bomen zoals de Taxus en de Eik zijn ook erg giftig. Het staat prachtig in de weide, maar het Boterbloempje en de Klaproos zijn ook geen voer voor paarden!
Giftige planten herkennen of niet?
Als er giftige planten in of om de wei staan slaan de paarden deze gewoon over tijdens het grazen, want ze zijn erg kieskeurig. Paarden zijn verzamelaars en heel selectief in het vinden van de juiste voeding, mits voorradig. Waar het fout kan gaan is als er giftige planten in het ruwvoer terecht komen of als het gehakseld aangeboden wordt, want dan kunnen de paarden ze niet meer onderscheiden. Paarden worden ook minder kieskeurig als ze op een paddock of weide staan waar niets te eten staat en dan van andere planten gaan eten die niet goed voor ze zijn.
Drachtige of zogende merries
Er zijn veel kruiden die bij drachtige of zogende merries niet gegeven moeten worden of in hele kleine hoeveelheden, zoals basilicum, peterselie, citroenmelisse, madeliefjes, monnikspeper, salie, tijm en kaneel. Het kan zorgen voor vroeggeboorte of weeën opwekken. Sommige kruiden hebben zelfs invloed op de groei van de vrucht, zoals duivelsklauw.
Selectie van veilige kruiden
Door de grote keus en verschil in werkzaamheid is het moeilijk om te bepalen welk kruid je moet inzetten, hoeveel en hoe lang je een kruid moet geven. En hoe weet je nou wat jouw paard precies nodig heeft? Er zijn voedingsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in voeding en kruiden, zoals het bedrijf HorseComplete dat individueel op het paard gemeten kruidenmixen maakt. De kruiden die gebruikt worden voor het samenstellen van deze unieke kruidenmixen zijn geselecteerd op de behoeften van paarden en veilig in gebruik. Mocht je kruiden willen gaan voeren aan je paard, denk goed na over welke, waarom en hoe of vraag advies bij een deskundige.